Ingrediente
6 oua
500 ml lapte
40 g drojdie
1 kg faina
250 g zahar
100 ml ulei pentru framantat
coaja de la o portocala
1 sticluta esenta de vanilie
1 sticluta esenta de rom
un praf de sare
Umplutura
150 g zahar
4 linguri de cacao
1 sticluta esenta de rom
2 plicuri zahar vanilat
200 g stafide aurii
250 g nuca macinata
2 albusuri
Pregatire
Inainte sa incepem lucrul, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa ne asiguram ca avem tot ce ne trebuie si ca acestea apuca sa se aclimatizeze si sa ajunga la temperatura camerei, aproximativ 2 ore. Coonacului ii place sa inceapa treaba stand un pic.
Maia
Gata? Hai sa ne suflecam manecile si sa ii dam drumul. Mai intai amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si frecam bine, apoi adaugam putin lapte caldut (nu fierbinte) si niste faina, cat sa se ingroase amestecul si sa fie ca o pasta. Acum il lasam sa stea un pic, la caldura. A crescut? Daca nu, hai sa repetam pasul anterior, daca da, hai sa mergem mai departe.
Luam ouale – 3 intregi si 2 galbenusuri, si le amestecam cu un varf de cutit de sare, apoi cu zaharul, coaja de la o portocala, esenta de rom si esenta de vanilie. Punem faina intr-un vas mare si ii facem o gropita in mijloc, punem amestecul de drojdie si pe cel de oua in ea.
Framantare
Amestecam compozitia si mai turnam putin lapte caldut, nu mult dar destul cat sa obtinem un aluat omogen si nu prea moale. Ne ungem mainile cu ulei cald si ne apucam de framantat, mai intai batem aluatul iar apoi il impaturim , aducand colturile spre mijloc, intorcand aluatul invers si framantand. Repetam si repetam procesul, timp de 15 minute. Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam sa creasca intr-un loc caldut, fara curent.
Umplutura
Ca sa facem umplutura, batem bine doua albusuri cu 150 g de zahar, pana stau mot. Adaugam 4 linguri de cacao, o esenta de rom, 2 plicuri de zahar vanilat, nuca macinata si stafidele (pe care le-am oparit putin inainte). Amestecam bine pana cand compozitia devine omogena.
Pregatire pentru copt
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in doua si ne apucam sa dam forma cozonacilor. Intindem foile bine, cu mana, pe un blat uns cu ulei, intindem crema delioasa si aratoasa pe foi si rulam strans pentru a avea un cozonac dolofan perfect cu spirala de umplutura cat mai evidenta. Punem cozonacii in tavile tapetate cu hartie de copt, ei ar trebui sa ajunga cam pana la jumatatea tavii ca sa aiba loc sa se intinda.
Ii lasam sa se mai odihneasca si sa mai creasca, la caldura pana cand umplu tavile. Intre timp preincalzim cuptorul la 180 de grade. Dupa ce au crescut, ungem cozonacii cu un ou batut si ii presaram cu mac sau susan pe deasupra. Gata, le-a venit randul, la cuptor cu ei!
Ultimele detalii
Ii coacem la foc potrivit, mai tare la inceput cam 190 de grade, apoi mai mic 180 grade. Dupa cam 40 de minute putem sa le facem testul scobitorii sa vedem daca sunt gata.
Scoatem cozonacii in lume, ii sprijinim pe un blat de bucatarie si ii acoperim cu un prosop de bucatarie curat lasandu-i sa se raceasca la temperatura camerei, linistiti si ascunsi de degete pofticioase.
Secretele retetei
Ingredientele au nevoie de o perioada de acomodare in bucatarie!
Cozonaceala are mai mult succes cu ingrediente la temperatura camerei. Nu folosim ingrediente reci sau fierbinti, totul trebuie sa fie caldut ca drojdia sa se poata bucura de o crestere normala.
E de preferat sa folosim drojdie proaspata. daca nu avem alte optiuni si cea uscata va functiona dar trebuie sa respectam cu grija instructiunile de pe plic.
Cand ne aventuram pentru prima oara in acest proces, e bine sa avem si drojdie de rezerva, in cazul in care aceasta nu creste din prima. E bine sa incercam sa pastram o temperatura constanta in bucatarie.
Asa ca mai putine usi inchise si deschise care pot tulbura procesul. E important sa lasam cozonacii sa se raceasca la temperatura camerei si sa nu ii punem la rece imediat din cuptor deoarece vor fi cleiosi inauntru.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...