sâmbătă, 12 decembrie 2015

5 Modalitati de a scadea acasa febra copilului

Niciun comentariu.


Daca obrajorii ii sunt rosii, ochii ii stralucesc, pielea ii este fierbinte si nu mai are chef de joaca, fii sigura ca micutul are febra. Nu intra in panica! Incearca sa iei cateva masuri simple, care sa-i scada temperatura si sa gestionezi cat mai bine situatia, pana la sosirea medicului.

Febra nu este o boala in sine, ci un simptom extrem de frecvent la copii, care joaca un rol important in apararea organismului. Aparitia acesteia stimuleaza activitatea celulelor raspunzatoare cu imunitatea si favorizeaza producerea anticorpilor. Daca la adulti si la copiii mai mari nu este recomandat sa se incerce scaderea ei daca nu depaseste 38,5 º C, la bebelusi si la copiii mici, febra este un semnal de alarma ce impune vigilenta maxima. Pana la venirea medicului pediatru poti lua cateva masuri urgente, destul de simple, menite sa tina situatia sub control:

1. Da plapuma sau patura jos de pe copil si acopera-l doar cu un cearsaf. Nu-l imbraca prea gros, ci doar cu o pijama subtire din bumbac. Daca este posibil, regleaza temperatura din camera la 19 º C-20 º C. Dupa 20 de minute masoara-i din nou temperatura. Inainte sa-i masori temperatura, verifica daca coloana argintie de mercur este sub 35 º C. Daca nu, scutura cu grija termometrul de cateva ori, pana ce coloana coboara. Temperatura o poti masura rectal sau la subsuoara. Daca nu a scazut, incearca sa-l racoresti cu ajutorul compreselor sau a baii.

2. Pune-i comprese cu apa rece la incheieturile mainilor si pe frunte, iar in picioare pune-i sosete umezite cu apa rece. Pentru ca metoda sa fie cat mai eficienta, amesteca in apa putin otet aromat. Ai grija ca apa sa nu fie prea rece si in niciun caz nu folosi gheata. Umezeste-i pielea de pe abdomen si picioare cu un burete cu apa, la temperatura camerei.

3. O modalitate eficace si rapida de scadere a febrei este sa ii faci o baie de 10 minute in apa care are temperatura cu 2 grade mai putin decat temperatura lui. Cufunda-l in apa progresiv si urmareste-i reactiile. Daca face frisoane, scurteaza durata baii. La 30 de minute dupa baie verifica-i din nou temperatura, iar daca valoarea acesteia nu i-a scazut deloc, poti repeta baia.

4. Ca sa previi deshidratarea da-i cat mai multe lichide. Ii poti oferi apa, suc de fructe, ceai de levantica sau de busuioc, suc de legume. Nu il obliga sa bea o cantitate mare de lichid dintr-o data, ci incearca sa-i dai cate putin, dar cat mai des.

5. Administreaza-i un medicament, sub forma de supozitor sau sirop pentru copii, ce contine paracetamol sau ibuprofen. Citeste cu atentie prospectul si respecta cu exactitate doza recomandata pentru varsta lui. Nu-i da niciodata aspirina, daca are varsta sub 13 ani, pentru ca poate face o boala foarte grava, numita sindromul Reye, care afecteaza creierul si ficatul. Nu ii da antibiotice fara recomandarea medicului.

Deoarece febra este adeseori semnalul de alarma al aparitiei unei boli, copilul febril trebuie intotdeauna consultat de un medic, deoarece numai acesta poate afla cauza exacta a febrei si poate recomanda tratamentul adecvat.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...