marți, 3 noiembrie 2015

Regurgitarea si refluxul la sugari

Niciun comentariu.


Refluxul se manifestă frecvent la sugari, datorită unui sfincter slab sau insuficient dezvoltat, aflat între stomacul şi esofagul bebeluşilor. Laptele ajunge astfel din stomac în esofag, purtând cu sine uneori şi acizii din stomac. Există diferite tipuri de reflux, cu o severitate redusă până la una ridicată.

Regurgitarea se referă la situaţia în care laptele revine în gura bebeluşului după masă. Este un aspect nu foarte placut deoarece vă faceţi griji că bebeluşul nu este hrănit suficient şi că vă puteţi murdări atât dumneavoastră cât şi bebeluşul. Regurgitarea nu cauzează vreo durere sau vreun disconfort. Cât timp bebeluşul este fericit, mănâncă bine şi ia în greutate nu trebuie să vă îngrijoraţi. De obicei, regurgitarea încetează în jurul vârstei de cinci luni când copilul începe să stea în poziţia sezând.


Refluxul (denumit, de asemenea, reflux gastroesofagian)

Această formă poate fi similară arsurilor resimtite de adulţi în capul pieptului – disconfort sau o senzaţie de arsură datorată acizilor din stomac care ajung la nivelul esofagului sensibil al copilului, alături de lapte, ducând la apariţia unei inflamaţii. Această afecţiune poate fi dificil de diagnosticat, deoarece laptele nu iese neapărat din gura bebeluşului (spre deosebire de cazul regurgitării). Laptele sau acidul gastric poate fi regurgitat numai până la nivelul esofagului sau al gâtului. Această formă de reflux cauzează disconfort bebeluşului şi apar de obicei semne de întrerupere a meselor şi posibil a programului de somn. Bebeluşii pot plânge în timpul sau după masă, îndepartează sânul, îsi arcuiesc spatele, devin imobili, se crispeaza, dau din braţe.


Regurgitarea şi refluxul gastric

Când trebuie să solicitaţi ajutor:
  • Dacă bebeluşul dumneavoastră vomită cu sânge;
  • Dacă bebeluşul pierde în greutate sau nu ia în greutate;
  • Dacă bebeluşul prezintă o tuse recidivantă;
  • Dacă bebeluşul dumneavoastră este constant nelinistit, plânge sau nu vrea să mănânce;

Tratament medical posibil
  • Medicul dumneavoastră poate solicita diferite investigaţii care pot indica dacă bebeluşul prezintă reflux gastroesofagian.
  • Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament medicamentos care ajută la golirea mai rapidă a stomacului şi închiderea mai fermă a sfincterului din partea de sus a stomacului, sau un altul care reduce producţia de acid la nivelul stomacului.

Gestionarea refluxului gastroesofagian sau a regurgitării acasă
  • Schimbaţi scutecul înainte de masă.
  • Asezaţi o pernă obişnuită pentru adulţi sub capul şi umerii bebeluşului pe masa de schimbat scutece.
  • Stergeţi bebeluşul la fund întorcându-l pe o parte, mai degrabă decât prin împingerea picioarelor peste burtică (ce pune presiune asupra stomacului copilului şi împinge acidul spre esofag).
  • Tineţi bebelusul într-o pozitie mai aproape de verticală atunci când îl hraniti.
  • După masă, aşezati copilul într-o pozitie apropiata de verticala într-un scaun pentru copii sau un balansoar timp de 15 minute, pentru ca laptele sa ajunga corect în stomac.
  • Utilizati o bavetica cu buzunar care sa retina eventualele alimente regurgitate.
Ridicaţi capătul saltelei bebeluşului dumneavoastră cu circa 30 grade, prin utilizarea unor prosoape împaturite aşezate sub saltea (dacă este vorba despre un leagan) sau a unei pături pliate pentru adulţi aşezate sub saltea (daca este vorba despre un pătuţ). Dacă partea interioară a patutului sau leaganului devine prea ridicată, generând posibile pericole pentru bebelus, ajustaţi înclinarea.


Recomandări referitoare la regurgitare şi refluxul gastroesofagian:
  • Puneţi baveţica bebeluşului înainte de masa. Folosiţi bavetele de dimensiuni mai mari cu o circumferinţă mai mică la nivelul gâtului pentru a asigura o mai bună acoperire (cele din material plusat cu două feţe au un nivel ridicat de absorbţie);
  • Alegeţi bavetele cu elastic la nivelul gâtului sau elemente de fixare cu material velcro, care sunt usor de prins si desfăcut. Asiguraţi-vă că baveţica este destul de lată pentru a acoperi umerii bebeluşului şi că ajunge până la ceafă, pentru o acoperire mai bună.;
  • Atunci când îl ajutati sa eructeze, tineţi bebeluşul fără a-l bate pe spate sau fără a-l mişca în sus sau în jos;
  • Nu aşezaţi copilul pe burtică, pe podea, după masa. Puteţi face asta înainte de a mânca;
  • Atunci când îl lăsaţi să se joace pe podea, aşezaţi-l pe o patură absorbantă, care poate fi spalată la maşina de spalat;


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...