Niciun comentariu.
Decizia de reîntoarcere la muncă a unei proaspete mame poate fi dificilă și uneori presărată cu sentimente de vinovăție, însă această alegere are un impact puternic asupra viitorului și carierei copilului, au observat cercetătorii de la Harvard Business School.
„Există foarte puține lucruri, din câte știm noi, care au un efect atât de limpede asupra inegalității între sexe cum este faptul de a fi crescut de o mamă care muncește”, a declarat coordonatoarea studiului, Kathleen L. McGinn, profesor de Administrare a Afacerilor la Harvard Business School.
Potrivit concluziilor, femeile ale căror mame au mers la serviciu au mai multe șanse de a avea, la rândul lor, un loc de muncă și de a câștiga un salariu mai mare sau de a deține o funcție de răspundere, comparativ cu cele care au avut mame casnice. Singura excepție de la regulă a fost observată în cazul „femeilor care au raportat atitudini conservatoare cu privire la egalitatea dintre sexe”, punctează autorii.
De asemenea, bărbații cu mame care au muncit au avut o tendință mai mare de a se implica în treburile casnice sau în îngrijirea membrilor familiei, comparativ cu fiii mamelor fără serviciu.
Aceste rezultate ar putea fi justificate prin modelul și lecțiile pe care o mamă care muncește le oferă copiilor. „Ce deduc este că mamele care lucrează creează un mediu în care sunt modificate atitudinile copiilor legate de ce este adecvat pentru fete și băieți să facă. (…) Mergând la serviciu, îți ajuți copilul să înțeleagă că există multe oportunități pentru el”, a declarat McGinny pentru publicația Quartz.
La studiu au participat peste 30.000 de bărbați și femei din 24 de țări dezvoltate, care au răspuns la două chestionare aplicate la o distanță de 10 ani. Întrebările au fost legate de parcursul în carieră ales de participanți, de viața lor de familie, de atitudinile legate de diferențele și egalitatea între sexe. Pentru o mai mare acuratețe a rezultatelor, au fost luați în calcul inclusiv factori precum: statutul marital, religia, nivelul de educație, participarea femeilor în câmpul muncii din perioada în care respondenții aveau până în 14 ani, Indicele Libertății Economice și produsul intern brut din regiunile studiate.
Ceea ce experții au vrut să afle în special a fost dacă mamele respondenților au lucrat în perioada în care aceștia aveau sub 14 ani. „Nu conta pentru noi dacă ea lucra câteva luni într-un an sau dacă lucra 60 de ore pe săptămână, de-a lungul întregii tale copilării. Nu ne-a interesat dacă mama ta practica profesia în mod intens, ci mai degrabă dacă ai avut un model de urmat, care ți-a arătat că femeile lucrează atât în interiorul, cât și în afara casei”, explică McGinny.
Este dificil însă de stabilit dacă mamele care lucrează un interval scurt de timp (de exemplu, un an) influențează viitorul copilului în modul descris în studiu – consideră Sarah Damaske, sociolog în cadrul Universității Statului Pennsylvania. Aceasta a povestit pentru CNN Money că a întâlnit cazuri în care, deși are un loc de muncă cu normă întreagă, mama este percepută doar ca un ajutor.
„Dorința de a nu contesta normele privind rolurile celor două sexe, potrivit cărora tatăl poate fi un bun susținător al familiei, duce la minimalizarea muncii mamei. A ști că munca mamei este semnificativă pentru familie este important”, subliniazăDamaske.
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...