Mersul pe jos inseamna 4-5 calorii arse pe minut, dar este el suficient pentru a slabi? Putem renunta la cardio, la exercitiile cu greutati sau la alte sporturi si sa dam kilogramele in plus jos doar dedicand suficient timp mersului pe jos in fiecare zi?
Pasi mici pentru a slabi sanatos
Beneficiile mersului pe jos sunt extraordinare, de la reducerea riscului de Alzheimer, de cancer (in special de colon), de osteoporoza si de boli cardiovasculare, pana la indepartarea stresului si a oboselii, sau intarirea sistemului imunitar. Speranta de viata a persoanelor care merg pe jos zilnic este, in medie, cu 1.5 ani mai mare decat a celor cu un stil de viata sedentar.
Mai mult, mersul pe jos este o activitate care, spre deosebire de jogging, nu presupune o presiune mare asupra articulatiilor, ceea ce il face ideal pentru persoanele in varsta, pentru cele care sufera de dureri articulare sau pentru cele care incearca sa faca tranzitia de la un stil de viata sedentar la unul activ.
Mersul pe jos lucreaza grupe mari de muschi – cvadricepsi, hamstring, gluteali, chiar si abdominali, ceea ce conduce la ameliorarea circulatiei si oxigenarii organismului, imbunatatirea sanatatii sistemului osos si reducerea riscului de obezitate sau diabet.
Si da, mersul pe jos te poate ajuta sa scapi usor-usor de kilogramele in plus, dar cel mai bine este sa … grabesti putin pasul.
Un studiu publicat in BMJ Open si citat de Livestrong.com arata ca mersul pe jos in pas alert 2-4 ore/ saptamana inseamna o reducere a riscului de diabet, boli cardiovasculare sau sindrom metabolic cu pana la 50%! Mai mult, mersul vioi afecteaza si apetitul, diminuand pofta de mancare si usurandu-ne efortul atunci cand suntem la dieta.
Cum iti dai seama daca mersul tau este suficient de alert? Simplu: poti vorbi, dar nu poti canta.
Desi mersul pe jos in pas vioi, alaturi de o alimentatie adecvata, poate reprezenta un mod sanatos de a-ti recapata silueta, pentru a slabi intr-un timp mai scurt si pentru ca beneficiile asupra sanatatii tale sa fie si mai mari, incearca sa acorzi saptamanal cel putin 150 minute mersului alert, dar si 75 minute exercitiilor cardio mai intense.
Atentie! Daca pana acum miscarea nu si-a gasit locul in viata ta, este important sa faci tranzitia catre un stil de viata activ treptat. Cu alte cuvinte, nu te forta incercand sa mergi intr-un ritm alert 30 minute brusc, ci incepe cu 10-15 minute, apoi creste saptamanal timpul cu 5 minute.
Pe masura ce te vei obisnui cu miscarea, poti creste distantele parcurse sau timpul dedicat mersului pe jos si poti intensifica ritmul pentru ca, in mod contrar, corpul tau nu va mai raspunde efortului fizic, intrand in “faza de platou”.
Cateva sfaturi simple:
– alcatuieste-ti un playlist vesel si motivant atunci cand iesi la o plimbare, dar nu si daca te afli in trafic sau intr-o zona glomerata;
– procura-ti un pedometru, care te va ajuta sa monitorizezi mai usor progresele;
– fa o mica plimbare dupa masa, pentru a imbunatati digestia si pentru a reduce nivelul de trigliceride;
– bucura-te de msicare! Mersul pe jos este, pentru multe persoane, activitatea care ii ajuta sa descopere placerea sportului si care se “transforma”, in timp, intr-un abonament la sala, un program de jogging sau o pasiune pentru un sport anume.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...