miercuri, 9 martie 2016

Ce NU trebuie sa mananci daca ai tensiunea mare (hipertensiune)

Niciun comentariu.


Hipertensiunea, se stie, determina cresterea riscului de atac de cord, accident vascular cerebral sau boli renale , dar vestea buna este ca alimentatia ne poate ajuta sa amelioram aceasta problema de sanatate (atentie: o dieta corespunzatoare este benefica, dar nu tine locul unui tratament medicamentos prescris de medic!). Iata, asadar, ce inseamna o dieta pentru hipertensiune in linii mari si cum te poate ajuta aceasta sa te bucuri de o viata mai sanatoasa si mai lunga.
Reguli de baza pentru o dieta pentru hipertensiune

1. Redu cantitatea de sodiu consumata!

Din pacate, nu doar cantitatea de sare pe care noi o adaugam in macare ne poate agrava situatia, ci si toate alimentele de pe rafturile magazinelor pentru care sodiul functioneaza ca un conservant. De aceea, este absolut esential sa citim eticheta fiecarui produs inainte de a-l achizitiona si sa consumam cat mai multe produse proaspete, fructe si legume.

O alta problema care ne expune unui risc si mai mare de boli cardiovasculare esteconsumul induficient de potasiu. In timp ce consumul de sodiu, pentru o persoana sanatoasa, trebuie limita la 2g/ zi, cel de potasiu trebuie sa fie de cel putin 3.5g, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Iar o veste buna care te va incuraja sa cresti consumul de potasiu este faptul ca acest mineral contribuie la definirea masei musculare si la arderea caloriilor, ajutandu-te astfel sa obtii trupul dorit intr-un timp mai scurt!

2. Redu cantitatea de grasimi saturate consumata!


O dieta bogata in grasimi saturate conduce la obezitate si contribuie, alaturi de hipertenisune, la aparitia aterosclerozei, asadar mare atentie la alimentele prajite sau bogate in grasimi nesanatoase si colesterol!

Un alt aspect important pe care trebuie sa-l ai in vedere este faptul ca scaderea in greutate contribuie la reglarea tensiunii arteriale, insa mare atentie la modalitatea de a slabi, pentru ca scaderea brusca de greutate urmata de cresterea in greutate (adica exact ceea ce se intampla cand urmam “diete minune”) afecteaza in mod negativ nivelul tensiunii arteriale.

Pe de alta parte, pestele este mai mult decat binevenit intr-o dieta pentru hipertensiune, acizii grasi omega 3 din compozitia acestora prevenind afectiunile cardiovasculare, dar si pe cele renale, cancerul sau bolile degenerative.

3. Redu consumul de alcool!

O dieta pentru hipertensiune este in mod obligatoriu una saraca in alcool, deci incearca sa reduci la minimum consumul de alcool, sau daca simti nevoia limiteaza-te la 200-300ml de vin natural. De asemenea, orice persoana hipertensiva ar trebui sa stea departe de tutun sau de cofeina (in cantitati mari).

4. Creste consumul de fructe si legume proaspete, dar si de lactate!

Persoanele hipertensive au o nevoie crescuta de fibre, potasiu, magneziu si calciu, iar legumele si fructele proaspete reprezinta alimentele ideale pentru a acoperi aceste nevoie. De aceea, bananele, legumele cu frunze, fasolea, mazarea, ardeii, rosiile, broccoli, spanacul, sfecla, caisele, vinetele, pepenele, merele s.a.m.d. nu trebuie sa lipseasca din dieta acestora, dar nici cerealele integrale, datorita continutului mare de fibre, vitamine si minerale.

Legumele si fructele trebuie incluse la fiecare masa pentru a regla tensiunea arteriala, iarlactatele la majoritatea meselor.

Nu trata cu indiferenta hipertensiunea pentru ca, desi nu doare… poate ucide! Ai grija de sanatatea ta, fa miscare zilnic si incearca sa reduce nivelul de stres pentru a regla tensiunea arteriala.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...