Abia ispravim o punga de covrigei sarati ca imediat ni se face pofta de ciocolata. Sau inghetata. Sau orice altceva. Despre pofta de dulce si cea de sarat am scris si in trecut si spuneam ca, de foarte multe ori, este cauza unui deficit nutritiv, cum este cel de calciu sau magneziu. Dar pe langa lipsurile pe care le avem in organism, exista si alte cauze care duc la aparitia acestor pofte de neoprit.
Ce alte cauze determina aparitia poftei de dulce si a poftei de sarat
Caloriile false. Daca obisnuiesti sa consumi alimente procesate care contin diferite chimicale si conservanti, atunci corpului tau ii sunt furnizate calorii „goale”, care te fac sa vrei mai mult, fie ca vorbim despre mancaruri sarate sau dulci.
Stresul. Stresul este o alta cauza a poftelor. Fenomenul a fost numit in engleza „emotional eating”, adica nevoia de restabili o stare de echilibru emotional recurgand la alimentatie.
Anumite afectiuni. Boala Addison afecteaza glandele suprarenale si le impiedica sa produca suficienti hormoni care duc mai departe la aparitia diareei, a oboselii si a poftelor pentru dulce/sarat.
De ce ne e pofta de dulce dupa ce mancam sarat?
Stiti care este principala cauza a acestui fenomen? Nevoia de varietate! Este o trasatura pe care am preluat-o de la stramosii nostri, care isi adaptau alimentatia in functie de optiunile pe care le oferea natura. Consumarea unor alimente variate este de fapt cheia unui stil de viata sanatos.
Din nefericire insa, trecerea de la sarat la dulce nu aduce intotdeuna beneficiile despre care vorbim. Exceptand cazurile in care poftele sunt satisfacute de produse sanatoase, aceasta tendinta de a trece de la dulce la sarat ne afecteaza nu numai greutatea, dar si sanatatea.
Expertii afirma ca tendinta de manca dulce dupa sarat este un „mecanism de supravietuire”,creierul avand nevoie de varietate inclusiv cand vine vorba de mancare – te plistisesti de acelasi gust, vrei si altceva.
Ca sa eviti efectele negative ale acestui fenomen, este bine sa alegi mancarurile sanatoase. Printre variantele sanatoase se numara: seminte de floarea soarelui, fistic, covrigei din faina integrala, iaurt cu fructe sau fructe simple, ciocolata neagra, etc.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...