Venirea primaverii este un prilej de zambet si voie buna pentru multe chipuri care abia asteptau sa se „dezghete” sub lumina calda a soarelui. Pentru multi insa, zilele calde din martie sunt momentul in care emotiile negative incoltesc, aceste schimbari bruste de stare purtand numele de „tulburare afectiva sezoniera”. Aceasta se manifesta ca un efect al ciclicitatii anotimpurilor si difera in functie de sezon: iarna – lipsa energiei, somnolenta, iar primavara – anxietate, insomnie, lipsa apetitului.
De ce astenie de primavara?
Cauzele manifestarilor anxioase la schimbarile de sezon sunt puse pe seama unordezechilibre ale proceselor chimice ce au loc in creier si care pot fi mostenite sau influentate de stilul de viata al fiecaruia. 1 din 10 oameni sufera de astenie de primavra, una dintre cauze fiind scaderea unor substante de la nivelul plasemei, beta-endofinele, cele care regleaza starea generala de bine a fiecarui individ si le inlatura pe cele negative. Pe langa asta, expunerea la soare si deficienta de vitamina D sunt cauze la fel de importante.
Printre cauzele cele mai comune ale asteniei de primavara se mai numara:
1. Dieta saraca in vitamine si minerale. Daca ai ramas la alimentatia din iarna, cu multe proteine si carbohidrati, e timpul sa incerci si cateva legume verzi. Lipsa lor este cauza aparitiei oboselii prelungite. Atentie insa, poti sa crezi ca ai astenie de primavara, dar de fapt sa manifesti simptomele unei afectiuni mult mai grave. Oboseala poate sa semnaleze aparitia unor probleme ale tirodidei.
2. Lipsa de concentrare este rezultatul deficientei de fier in organism, substanta esentiala in formarea hemoglobinei. Trebuie sa consumi aproximativ 15 mg de fier pe zi, femeile putand lua pana la 18 mg.
Simptomele asteniei de primavara:
Te simti in fiecare zi obosit, epuizat.
Te misti greu si ai impresia ca depui un efort supraomenesc pentru rezolvarea unor lucruri simple.
Efortul intelectual este mai obositor decat in mod normal.
Nervozitate, stare de tristete inexplicabila, iritabilitate, ameteli.
Presiune arteriala scazuta, lipsa apetitului sexual, dureri de cap, lipsa de vitalitate in general.
Daca exista cauze, atunci exista si solutii. Iata ce poti face ca sa scapi de astenie:
Fa miscare – efortul fizic va pune sangele in miscare.
Atentie mare la dieta – limiteaza grasimile, mancarea prajita, procesata, zaharul. Consuma legume verzi!
Dormi cel putin 7 ore pe noapte! Lipsa somnului contribuie la aparitia anxietatii si a stresului.
Bea mai mult ceai verde sau suc natural, dimineata. Daca nu sunt legume verzi, atunci sa fie ceai verde. Incepe ziua cu un refresh sanatos.
Printre remediile naturiste care pot combate astenia, amintim:
Ginseng-ul – are capacitatea de imbunatati starea psihica si creste rezistenta.
Ghimbirul – stimuleaza sistemul imunitar, creste vitalitata.
Guarana – este o planta din Amazon al carei fruct este bogat in calciu, fosfor, potasiu si magneziu, adica tot ce ai nevoie pentru a combate starea de depresie.
Si nu in ultimul rand, cel mai important este sa zambesti. Fa din asta o activitate zilnica, la fel cum este spalatul pe dinti. Mentine ordine in viata ta si fa o lista cu luucrurile care iti plac. Apoi incearca sa faci o parte din ele. Rasplateste-te intr-un mod placut.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...