vineri, 11 martie 2016

Bolile ardeilor

Niciun comentariu.


Ofilirea vasculara (Verticillium dahliae)

Simptome
In faza de fructificare frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, apoi se usuca, incepand de la baza plantei. Fructele se zbarcesc, iar in sectiune prin tulpina se observa brunificarea vaselor.

Masuri de protectie si combatere. 
Cultivarea de hibrizi rezistenti, dezinfectia solului, adunarea si arderea resturilor infectate, araturi adanci, distrugerea buruienilor, tratamente pe vegetatie cu produse recomandate de specialisti.

Fainarea (Leveillula taurica)

Simptome. 
Este frecventa in spatii protejate. Pe frunze apar pete galben-aurii, cu puf fin, alb pe fata inferioara. Tesuturile atacate se necrozeaza, frunzele se usuca.

Masuri de protectie si combatere. 
Adunarea si arderea resturilor vegetale, aerisire corespunzatoare, tratamente chimice pe vegetatie cu produse specifice

Caderea plantutelor (Pythium debaryanum)

Simptome. 
Aceasta boala este provocata de ciuperca dePythium debaryanum. Este una dintre cele mai frecvente si mai pagubitoare ciuperci care afecteaza rasadurile. Aparitia bolii este favorizata de tempraturi cuprinse intre 18-30°C si umiditate de peste 90%.

Infectia cu aceasta ciuperca incepe de fiecare data din sol, unde se dezvolta ciuperca. Rasadurile afectate se ofilesc, la baza putrezesc, iar tulpina si radacina se subtiaza.

Masuri de protectie si combatere. 
Amestecul folosit pentru producerea rasadului trebuie sa fie unul dezinfectat, termic sau chimic. Totodata, samanta trebuie tratata. Daca boala apare, rasadurile atacate trebuie smulse si distruse. Locul ramas in urma smulgerii rasadurilor afectate, trebuie dezinfectat. Totodata se efectueaza tratamente spcifice cu produse corespunzatoare pentru plantutele ramase. Se mentine o aerisire si temperaturi optime. Se vor evita udarile excesive.

Patarea frunzelor si basicarea fructelor (Xanthomonas vesicatoria)

Simptome.
Boala este influentata de temperaturi intre 24-30°C si umiditate ridicata, in special pe frunze. Este o boala foarte periculoasa, iar ardeiul este cel mai sensibil la ea. Primele semne de atac pot aparea inca de la faza de rasad. Pe frunze apar pete verzi-galbui, care cu timpul devin negricioase. Pe tulpini si fructe e pot observa pete negricioase si verucozitati (umflaturi, basici).

Masuri de protectie si combatere.
Pentru a preveni atacul acestei boli se recomanda dezinfectia materialului saditor, a uneltelor de lucru si a rasadurilor inainte de plantare la locul definitiv. Materialul saditor se tine 25 minute in apa calda de 50°C. Rasadurile se vor trata cu produse cuprice, spatiile protejate se vor aerisi ori de cate ori este necesar si indicam folosirea sistemului de irigare prin picurare. Buruineile trebuie distruse si este recomandata rotatia culturilor.

Mana ardeiului (Phytophthora capsici)

Simptome. 
In faza de rasad, frunzele se subtiaza, tulpina devine mai subtire, bruna si putrezeste. La plantele mature in zona coletului si radacinii apare un putregai brun, uscat. Pe frunze apar pete mari brune. Fructele raman mici, dezhidratate, se coloreaza prematur. Manifestarea directa pe fruct apare cu pete apoase din zona pendunculului, verzi-cenusii.

Masuri de protectie si combatere. 
Igiena culturala, folosirea de samanta sanatoasa, tratamente pe vegetatie cu produse specifice.

Patarea alba a frunzelor (Phyllosticta capsici)

Simptome. 
Pe frunze apar pete albicioase, oval-alungite sau colturoase, de 1-5 mm, la suprafata cu puncte mici, negre.

Masuri de protectie si combatere. 
Igiena culturala, rotatia culturii, tratamente pe vegetatie cu produse specifice.

 Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Simptome. 
Ataca toate partile aeriene pe care apar plagi brune, zonate concentric, acoperite de mucegai cenusiu. Cel mai pagubitor este atacul pe fructe, sub forma de pete cenusii, umede, care se extind din zona pedunculului, afectand pulpa in profunzime. In camp pe zona insorita apar pete circulare, cu un punct necrotic in centru si cu o pata „fantoma” alba.

Masuri de protectie si combatere. 
 Aerisiri in spatii protejate, defolieri la baza plantelor, indepartarea fructelor atacate si a resturilor vegetale, tratamente pe vegetatie cu substante indicate de specialisti.

Putrezirea fructelor si semintelor (Alternaria capsici-annui)

Simptome. 
Pe fructe apar leziuni rotunde sau adancite, moi, pe care se formeaza un puf catifelat brun-negricios. Semintele se acopera cu un mucegai cenusiu, fiind depreciate, pierzandu-si germinatia.

Masuri de protectie si combatere. 
Igiena culturala, folosirea de soiuri rezistente, rotatia culturilor, tratamente pe vegetatie cu substante specifice.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...