Fara sa aiba un aspect deosebit, ridichea neagra prezinta niste proprietati curative deosebite, din acest motiv era prezenta in trecut pe mesele cele mai alese ale capetelor incoronate.
Cu un continut foarte bogat in vitamina C, are rol in prevenirea racelilor, fiind si un foarte bun antioxidant. Contine, printre altele, si vitaminele B si E, fosfor, sodium, potasiu, iod, sulf, magneziu, fier si calciu si bineinteles, o cantitate insemnata de fibre alimentare care au rolul de a regla digestia.
Consumul de ridiche neagra creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor avand un puternic efect tonic, detoxifiant si mineralizant.
Depurativa si energizanta, ridichea neagra are darul de a curata ficatul si rinichii de toxinele care le inunda, de a activa intestinul, stomacul si vezica biliara. Consumul de ridiche neagra - in salata sau sucuri - se recomanda, mai ales, in perioadele reci ale anului cand organismul e predispus racelilor si gripei.
Sucul de ridiche neagra dizolva calculuii renali. Sucul se obtine dand ridichea, spalata, uscata si apoi, curatata de coaja, prin storcatorul de fructe. In curele de detoxifiere, timp de doua luni, dimineata, pe nemancate, se bea cate jumatate de pahar de suc, proaspat preparat in casa.
O suta de grame de ridiche neagra contine numai 24 de calorii, dar ca s-o digere, organismul consuma mult mai multe calorii, de aceea nutritionistii o recomanda in curele de slabire.
Sub forma de sirop, ridichea neagra vindeca tusea. Doua ridichi negre, de marimi potrivite, se spala bine, se scobesc la un capat si scobitura se umple cu zahar sau cu miere de albine. Pune ridichile in cate un bol ca sa nu se rastoarne si aseaza bolurile langa o sursa de caldura: soba, calorifer. Curand vor incepe sa lase sirop. Pe masura ce lasa sirop, umpleti golul ramas cu zahar pana cand coaja ridichii incepe sa se stafideasca.
Gustul siropului din ridiche neagra nu e prea placut, dar ca leac impotriva tusei este de neegalat si foarte ieftin, tocmai bun pentru aceasta perioada cand tusea nu stie de criza.
Precautie: nu fortati formarea siropului bagand ridichea in cuptor. Isi va pierde mult din proprietati.
Consumul de ridiche neagra creste insa imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor. Si pentru frumusete, ridichea neagra face minuni. Gratie continutului de sulf, contribuie la combaterea acneei, iar mastile cu ridiche neagra curata excelent tenul, avand totodata un efect purifiant.
Iata si structura dietei pe baza de ridiche neagra:
- dimineata: un ou, un iaurt mic, 100 grame branza degresata (pana in 5-6 % grasime), legume nelimitat (fara rosii), un pahar de suc de rodiche neagra (150 ml);
- pranz: friptura din carne slaba (vitel, pui, curcan) ori peste (orice tip de peste) ori carne fiarta, fara prajeli; legume crude nelimitat. Alternati acest pranz cu unul in care masurati cantitatea de carne si o opriti la 100 g carne ori 150 g peste si adaugati o portie de legume gatite (nu prajeli), orice fel de legume, iar legumele crude raman la consumul nelimitat; un pahar de suc de ridiche neagra 200 ml;
- seara putem alege intre:
masa de fructe exclusiv;
branza slaba 100 g plus 400 g iaurt;
o portie legume gatite plus legume crude nelimitat;
100 g cereale (fara zahar adaugat) cu 400 g iaurt;
La acestea adaugam paharul de 150 ml suc de ridiche neagra.
Aceasta dieta pe baza de ridiche neagra este una deosebita pentru acest anotim, fiind printre altele si o foarte buna cura de imunizare a organismului impotriva racelilor inevitabile din acest sezon.
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...