Pentru inceput, sa vedem care sunt cauzele care slabesc sistemul imunitar:
Stresul. Furia, frustrarea, nelinistea si grijile favorizeaza secretia unor hormoni care limiteaza capacitatea organismului de a forma noi celule cu rol in apararea impotriva virusurilor si bacteriilor cu care venim frecvent in contact.
Bauturile alcoolice si fumatul. Aceste placeri aparent nevinovate consuma o cantitate semnificativa de substante hranitoare, necesare dezvoltarii normale a celulelor sistemului imunitar.
Excesul de sport. Desigur, activitatile fizice sunt benefice organismului, insa excesul poate provoca leziuni interne care vor obosi celulele sistemului imunitar, care nu vor mai avea suficiente resurse pentru a lupta cu microbii.
Razele ultraviolete. Daca actioneaza mai mult de 30 de minute asupra organismului, ultravioletele lezeaza celulele de paza ale pielii, deci prima bariera impotriva germenilor.
Noxele. Substantele toxice din atmosfera ataca direct si vatama celulele in formare ale sistemului imunitar.
Insomnia. Noptile pierdute si privarea de somn slabesc sistemul de aparare care se regenereaza mai ales in timpul noptii.
Intarirea sistemului imunitar
Ganditi pozitiv!
Persoanele optimiste, care adora plimbarile in aer liber si care iubesc viata se imbolnavesc mai rar decat pesimistii si se vindeca mult mai repede.
Rasfatati-va corpul!
Practicati saptamanal masaje uscate, cu peria, faceti dusuri scotiene, bai de aburi sau sauna. Aceste procedee dinamizeaza circulatia sangelui si mentin sanatatea si frumusetea pielii.
Sport in aer liber!
Chiar si in zilele mai reci, puteti pratica mersul pe bicicleta, alegarea usoara sau chiar plimbarile in pas alert. Aceste activitati imbunatatesc respiratia si alimentarea cu oxigen a intregului organism. Bine oxigenate, celulele cu functii de aparare pot lupta mai usor cu efectele nocive ale stresului. Totusi, sportul ca antrenament are efect benefic asupra sistemului imunitar numai daca activitatea face placere celui care o practica. Sportul ca povara, dimpotriva, slabeste fortele de aparare.
Bauturi si alimente.
Consumati multe vegetale crude, cereale integrale si produse lactate partial degresate!
Beti minim 1,5 litri de lichide pe zi sub forma de apa, ceaiuri de fructe sau sucuri naturale!
Consumati alcool si cafea cu masura si evitati sucurile din comert!
Mancati cat mai putine alimente prajite, afumate, saramuri sau produse foarte picante!
Apelati la energizante naturale precum: catina cu miere, ceai de macese sau cereale incoltite!
13.12.2015
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...