vineri, 23 octombrie 2015

Vaccinarea BCG la copii

Niciun comentariu.
vaccin schema nationala de imunizare,vaccin gratuit,vaccin maternitate,idr la tuberculina,febra,efecte secundare vaccin,tuberculoza copii



Cum a luat nastere vaccinul BCG...

Istoria acestui vaccin incepe in anul 1908, atunci cand bacteriologul Albert Calmette si veterinarul Camille Guerin colaboreaza pentru obtinerea lui pornind de la un tip patogen  (care produce boala) de Mycobacterium tuberculosis, izolat dintr-o leziune de mastita tuberculoasa a unei vaci.

Prin reinjectari pe animale la fiecare 3 saptamani, timp de 13 ani, colaboratorii au concluzionat ca bacilul isi pierde virulenta insa capacitatea imunogena persista ( nu se mai produce boala, dar se produc anticorpi anti-tuberculoza).

Vaccinul antituberculos a fost folosit pe oameni pentru prima data in anul 1921, apoi s-a practicat rapid pe scara larga. In prezent, in SUA nu se mai realizeaza vaccinarea BCG de rutina deoarece numarul cazurilor de tuberculoza este foarte mic.

Vaccinul BCG a fost introdus in schema nationala de imunizare in anul 2011, este asadar un vaccin gratuit in Romania.

In ce consta vaccinul BCG ?

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru preventia specifica a tuberculozei si este reprezentat de o suspensie de bacilli bovini atenuati Calmette – Guerin.
Prin vaccinarea BCG se inlocuieste infectia naturala cu bacilli virulenti printr-o infectie primara cu bacilli atenuati.
Rata de protectie in diferite tari ale lumii variaza intre 0 si 80%.


Cum se administreaza vacciunul BCG ?

Vaccinul BCG se administreaza in maternitate tuturor nou-nascutilor cu greutate mai mare de 2500 grame, incepand din ziua a 4-a de viata si poate fi efectuat pana la varsta de 60 de zile (fara testare tuberculinica in prealabil).

Vaccinul se injecteaza intramuscular pe fata postero-externa a bratului stang, in treimea medie, iar dupa injectare se formeaza o papula (mica proeminenta) cu aspect de coaja de portocala ce dispare dupa 30 de minute.

La 7-21 de zile de la vaccinare, la locul inocularii se formeaza un nodul vaccinal care creste in dimensiuni timp de inca 7-14 zile. Uneori zona supraiacenta se acopera de o scuama, alteori in zona centrala a nodulului pielea se subtiaza si se formeaza un orificiu prin care se elimina continutul acestuia. Supuratia continua 1-3 saptamani dupa care se formeaza o crusta centrala (cojita) care se elimina apoi, ramanand o cicatrice  cu diametrul de 3-6 mm, usor deprimata fata de tesutul inconjurator. 
Daca cicatricea vaccinala are diametrul mai mic de 3 mm, vaccinarea BCG se repeta).

In clasa a VII-a (14 ani) se poate administra o noua doza de vaccin BCG (daca rezultatul testarii IDR la tuberculina este negativ – induratie tegumentara mai mica de 9 mm).
Intervalul intre vaccinarea BCG si alte vaccinari este de 2 luni.


Situatii in care este interzisa administrarea vaccinului BCG:
Nou-nascuti cu greutate mai mica de 2500 gr;
Boli insotite de febra; 

Convalescenta unei boli infecto-contagioase;
Afectiuni dermatologice acute;
Deficit imun.


Posibile efecte secundare ale vaccinului BCG:
     Inflamarea ganglionilor limfatici axilari.







Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...