URINARI IN MIEZ DE NOAPTE
Enurezisul nocturn reprezinta pierderea de urina in timpul perioadei de somn.
In jurul varstei de 18 luni, copiii constientizeaza deja cand urineaza.
Controlul sfincterian se obtine, de obicei, intre varstele de 2 ani si jumatate si 3 ani si jumatate, maxim 4 ani. Totusi, urinari izolate pe timpul noptii pot sa mai apara pana la varsta de 6 ani, fara a fi considerate patologice.
Daca dupa aceasta varsta copilul inca uda patul noaptea, se considera ca acesta sufera de enurezis primar, iar in cazul in care dupa o perioada de cateva luni, chiar ani de zile, copilul uda dintr-o data din nou patul, se pune diagnosticul de enurezis secundar.
CARE SUNT CAUZELE ENUREZISULUI NOCTURN ?
Enurezisul nocturn secundar se datoreaza, de obicei, aparitiei unui eveniment sau a unei situatii stresante pentru copilas.
Din experienta, voi prezenta cateva posibile situatii cu potential crescut de declansare a enurezisului nocturn secundar:
- Aparitia unui nou-nascut in familie, o surioara sau un frate mai mic, care pare sa acapareze toata atentia parintilor
- Plecarea parintilor in strainatate cuplata sau nu cu mutarea la bunici sau alte rude care, cu toate eforturile, nu reusesc sa suplineasca absenta parintilor
- Primirea unor calificative slabe la scoala sau a unor pedepse mai mult sau mai putin severe din partea parintilor
- Actele de violenta domestica orientate asupra copilului sau a altor membri ai familiei.
CE ESTE DE FACUT?
Uneori enurezisul nocturn poate semnala existenta unei infectii de tract urinar.
Astfel, daca un copil care inainte nu uda patul noaptea prezinta enurezis insotit de febra, dureri abdominale, urinari frecvente pe parcursul zilei insotite de senzatie de arsura, si mai ales daca observati prezenta sangelui in urina, consultati pediatrul. Poate fi vorba despre o infectie urinara.
CONSULTUL PEDIATRIC
La cabinet, medicul va va intreba in ce moment al noptii uda copilul patul, cat de des se intampla acest lucru si in ce circumstante.
Apoi, medicul va examina cu atentie micutul acordand o atentie speciala zonei abdominale. In cazul existentei unei infectii urinare, copilul poate simti durere la palparea burticii.
In functie de caz, medicul poate solicita si un examen de urina.
Daca, in final, se stabileste diagnosticul de enurezis nocturn, vi se vor prescrie medicamente adjuvante in controlul pierderilor urinare nocturne si veti primi sfaturi in legatura cu minimalizarea riscului de producere a acestora.
SFATURILE MELE:
- Nu oferiti micutului lichide cu 2-3 ore inainte de culcare.
- Ingrijiti-va ca micutul sa urineze chiar inainte de a merge la somn.
- Premiati noptile "uscate" plasand pe un calendar de perete cate o steluta stralucitoare sau o bulinuta rosie pentru fiecare noapte in care copilul nu a udat patul.
- Daca urinarile nocturne persista in ciuda aplicarii metodelor de mai sus, treziti copilul dupa 2-3 ore de somn pentru golirea vezicii urinare.
De obicei, combinarea metodelor de mai sus cu tratamentul medicamentos rezolva problema enurezisului nocturn.
Enurezisul la copii nu se rezolva aproape niciodata pe cale chirurgicala. Daca vi se sugereaza o astfel de solutie, sfatul meu este sa consultati si alti medici.
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...