Tuturor ne plac dulciurile, mai ales de Craciun. Dar cand te gandesti ca poti sa arunci pe apa sambetei un an intreg de retete pentru a te mentine in forma, de exercitii mai mult sau mai putin grele, de diete mai mult sau mai putin drastice, atunci incepi sa te ingrijorezi. Te opresti din „snake-uit” pentru cateva momente, dar nici asta nu te face fericita. Este si normal, abtinerea de la un anumit lucru poate crea frustrari, asa cum si consumarea unei cantitati mari de dulciuri da nasteresentimentului de vinovatie. Inainte sa te gandesti ca e un cerc vicios care nu te lasa sa fii multumita si sa te bucuri de Craciun asa cum ar trebui, am o veste buna pentru tine: exista dulciuri de Craciun al caror aport caloric nu este atat de mare pe cat ai crede.
Ce dulciuri de Craciun sunt „permise”
1. Merele caramelizate
Le gasesti la toate targurile de Craciun, dar ceea ce poate nu stiai este ca nu sunt atat de nocive pentru greutatea ta. In mod normal, un mar caramelizat ar trebui sa contina 334 de calorii, dintre care 5 g grasimi. Chiar daca pentru dinti nu este tocmai recomandat, marul caramelizat ar trebui sa-ti potoleasca pofta de dulce.
Iar daca ti se pare prea mult, atunci poti sa incerci o combinatie de felii de mar si unt de migdale, plus boabe de cacao, care contin 15 g grasime si 240 de calorii.
Partea buna este ca merele contin fibre, vitamina C si bor, deci sunt si o alegere sanatoasa.
2. Cicolata neagra
Cea mai buna alegere cand vine vorba de ciocolata este alegerea unui sortiment cu 80% cacao. Nu este o optiune la fel de gustoasa ca ciocolata cu lapte, dar mai sanatoasa si slaba caloric. O ciocolata neagra contine aprox. 40-50 de calorii si 2, 6 % grasime.
Si ca sa nu lipsesti nici de la masa de Craciun a mamei, roag-o sa pregateasca negresa cu multa cacao si mai putina ciocolata topita.
O alta varianta la fel de delicioasa este sa inmoi fructele in ciocolata. Asa vei consuma mai putina si vei aduce si un aport de vitamine si minerale organismului. O capsuna inmuaiata in ciocolatra neagra ar trebui sa contina nu mai mult de 50 de calorii.
3. Placinta de dovleac
Dovleacul este o sursa excelenta de potasiu si fibre, continand si carotenoide, care lupa impotriva radicalilor liberi. Foloseste un blat subtire pentru placita, iar in loc de oua poti folosilapte degresat. Fereste-te insa de placintele pe care le gasesti in comert deoarece o felie poate contine mai mult de 500 de calorii!
4. Caramele tari
Cu cat mesteci mai mult la un aliment, cu atat consumi mai putin. Caramelele tari, cu aroma de fructe, contin cca. 70 de calorii fiecare, deci daca alegi sa mananci una, nu este o tragedie.
Evita dulciurile care se topesc in gura, acestea iti dau un imbold sa mananci si mai multe, de asta nu te poti opri decat atunci cand ti se face greata.
5. Alune acoperite cu ciocolata
Alunele acoperite cu ciocolata neagra sunt o sursa importanta de Vitamina E, magneziu, potasiu si grasimi sanatoase. Un sfert de cana de alune de acest tip are aprox. 240 de calorii.
Concluzia ar fi ca poti sa fii sanatoasa si in forma de Craciun, fara sa faci din acest efort o tragedie. Nu uita ca pentru oricare dulciuri cu continut caloric mare exista un inlocuitor la fel de gustos!
loading...
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...