In perioada alaptarii
alimentatia mamei este deosebit de importanta, si asta deoarece
in primele 4-6 luni de viata bebelusul se hraneste exclusiv cu lapte
matern. De aceea, trebuie sa incercati pe cat posibil sa adoptati o
dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat.
Pe langa elementele
nutritive, laptele matern contine imunoglobulina A, lactoferina si
macofage, celule ale sistemului imunitar cu rol antiinflamator si
antialergic.
7 reguli in alaptare
- Consumati alimente cat mai variate si impartiti-le echilibrat in 3 mese principale si 2 gustari.
- Lasati deoparte cura de slabire. Stiu ca vreti sa scapati cat mai repede de kilogramele acumulate in timpul sarcinii, dar perioada alaptarii nu este deloc potrivita curelor de slabire drastice.
- Consumati cat mai multe alimente vegetale proaspete, neprocesate sau putin procesate.
- Evitati pe cat posibil alimentele care contin aditivi alimentari, coloranti artificiali si conservanti.
- Consumati din plin alimente bogate in acizi Omega 3: peste, nuci, ulei de masline.
- Nu consumati alcool in perioada alaptarii si reduceti cantitatile bauturilor care contin cofeina: cafea, cola, ceai verde.
- Optati pentru un supliment de vitamine si minerale in prima luna de alaptare daca va simtiti slabite.
Ce mananca mami
Dupa cum am mentionat
si mai sus, perioada alaptarii nu este potrivita adoptarii unor diete
restrictive. Daca veti avea o alimentatie hipocalorica,
dezechilibrata, laptele va fi sarac din punct de vedere nutritional
iar bebe va avea de suferit.
Necesarul zilnic al
unei femei care alapteaza este de 2000-2500 de calorii, cu 500 de
calorii mai mult fata de cele care nu alapteaza.
Incercati sa consumati
alimente cat mai sanatoase. Cerealele integrale, fructele, legumele
proaspete si alimentele bogate in grasimi sanatoase precum: uleiul de
masline, pestele gras, avocado, nucile si migdalele nu ar trebui sa
lipseasca din meniul zilnic al unei femei care alapteaza.
In plus, este important
sa evitati pe cat posibil grasimile mai putin sanatoase cum ar fi:
carnea grasa de porc, untul si margarina. Aceste grasimi se depun pe
peretii vaselor de sange si cresc riscul afectiunilor
cardio-vasculare.
Pesticidele
Alimentele tratate cu
pesticide, precum si cele care contin aditivi alimentari, conservanti
si coloranti pot dauna bebelusului producandu-i deranjamente
intestinale (varsaturi, diaree, scaderea poftei de mancare).
Printre vegetalele cu
continut crescut de pesticide se numara merele, capsunile, spanacul,
strugurii, mandarinele, cartofii si salata verde de la supermarket.
Alimentele cu cel mai
scazut continut de pesticide sunt: ceapa, varza, cartofii dulci,
ciupercile, vinetele, kiwi, avocado, pepene rosu, ananas, grapefruit.
Daca aveti
posibilitatea, alegeti-va vegetalele din sectiunile bio sau
eco, sau cumparati de la tarani, din piete. Spalati-le bine si
curatati-le de coaja inainte de servire.
Pestele
Datorita continutului
de Omega 3, pestele este recomandat a fi consumat regulat de femeile
care alapteaza. Evitati macroul si axati-va pe soman salbatic,
creveti si ton. Daca preferati tonul din conserva, nu consumati mai
mult de 2 portii pe saptamana.
Condimentele
Condimentele din
alimentatia mamei influenteaza gustul laptelui. Majoritatea
bebelusilor nu sunt deranjati de aroma speciala a laptelui, insa unii
sugari pot fi foarte sensibili la alimentele picante si piperate.
Daca dupa consumul lor bebe devine agitat, se poate ca acestea sa-i
fi provocat neplaceri si este necesar sa le evitati in perioada
alaptarii.
Varza si broccoli
Aceste vegetale pot
provoca sugarilor gaze si dureri de burtica. Evitati-le!
Apa
Cea mai buna apa pentru
femeile care alapteaza este cea plata si cea filtrata. Apa de la
robinet poate contine mult clor, dar si agenti infectiosi precum oua
de paraziti intestinali, virusuri si alti poluanti care
scapa procesului de filtrare si pot trece in laptele mamei provocand
sugarului deranjamente intestinale.
Alcoolul
Alcoolul trece in
lapte, prin urmare esti interzis femeilor care alapteaza.
Cafeaua, ceaiul
verde, cola
Cofeina are
proprietatea de a trece in lapte si deoarece bebelusul nu are resurse
pentru a o metaboliza, aceasta se acumuleaza facand sugarul sa fie
agitat. In schimbul acestor bauturi, alegeti ca consumati multa apa
si sucuri naturale de fructe fara adaos de zahar sau
indulcitori.
Sursa:www.pediatrutecuci.com
Niciun comentariu :
Impartaseste din experienta...