marți, 27 octombrie 2015

Ce sa mananci atunci cand alaptezi

Niciun comentariu.
alaptare la san, alaptarea, alimentatia alaptare, alimentatia in alaptare, alimentatie alaptare, alimente alaptare, alimente in alaptare, alimente interzise alaptare, ceai alaptare, perioada de alaptare,


In perioada alaptarii alimentatia mamei este deosebit de  importanta, si asta deoarece in primele 4-6 luni de viata bebelusul se hraneste exclusiv cu lapte matern. De aceea, trebuie sa incercati pe cat posibil sa adoptati o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat.
Pe langa elementele nutritive, laptele matern contine imunoglobulina A, lactoferina si macofage, celule ale sistemului imunitar cu rol antiinflamator si antialergic.


7 reguli in alaptare

  1. Consumati alimente cat mai variate si impartiti-le echilibrat in 3 mese principale si 2 gustari.
  2. Lasati deoparte cura de slabire. Stiu ca vreti sa scapati cat mai repede de kilogramele acumulate in timpul sarcinii, dar perioada alaptarii nu este deloc potrivita curelor de slabire drastice.
  3. Consumati cat mai multe alimente vegetale proaspete, neprocesate sau putin procesate.
  4. Evitati pe cat posibil alimentele care contin aditivi alimentari, coloranti artificiali si conservanti.
  5. Consumati din plin alimente bogate in acizi Omega 3: peste, nuci, ulei de masline.
  6. Nu consumati alcool in perioada alaptarii si reduceti cantitatile bauturilor care contin cofeina: cafea, cola, ceai verde.
  7. Optati pentru un supliment de vitamine si minerale in prima luna de alaptare daca va simtiti slabite.


Ce mananca mami

Dupa cum am mentionat si mai sus, perioada alaptarii nu este potrivita adoptarii unor diete restrictive. Daca veti avea o alimentatie hipocalorica, dezechilibrata, laptele va fi sarac din punct de vedere nutritional iar bebe va avea de suferit.
Necesarul zilnic al unei femei care alapteaza este de 2000-2500 de calorii, cu 500 de calorii mai mult fata de cele care nu alapteaza.
Incercati sa consumati alimente cat mai sanatoase. Cerealele integrale, fructele, legumele proaspete si alimentele bogate in grasimi sanatoase precum: uleiul de masline, pestele gras, avocado, nucile si migdalele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al unei femei care alapteaza.
In plus, este important sa evitati pe cat posibil grasimile mai putin sanatoase cum ar fi: carnea grasa de porc, untul si margarina. Aceste grasimi se depun pe peretii vaselor de sange si cresc riscul afectiunilor cardio-vasculare.


Pesticidele

Alimentele tratate cu pesticide, precum si cele care contin aditivi alimentari, conservanti si coloranti pot dauna bebelusului producandu-i deranjamente intestinale (varsaturi, diaree, scaderea poftei de mancare).
Printre vegetalele cu continut crescut de pesticide se numara merele, capsunile, spanacul, strugurii, mandarinele, cartofii si salata verde de la supermarket.
Alimentele cu cel mai scazut continut de pesticide sunt: ceapa, varza, cartofii dulci, ciupercile, vinetele, kiwi, avocado, pepene rosu, ananas, grapefruit.
Daca aveti posibilitatea, alegeti-va vegetalele din sectiunile bio  sau eco, sau cumparati de la tarani, din piete. Spalati-le bine si curatati-le de coaja inainte de servire.


Pestele

Datorita continutului de Omega 3, pestele este recomandat a fi consumat regulat de femeile care alapteaza. Evitati macroul si axati-va pe soman salbatic, creveti si ton. Daca preferati tonul din conserva, nu consumati mai mult de 2 portii pe saptamana.


Condimentele

Condimentele din alimentatia mamei influenteaza gustul laptelui. Majoritatea bebelusilor nu sunt deranjati de aroma speciala a laptelui, insa unii sugari pot fi foarte sensibili la alimentele picante si piperate. Daca dupa consumul lor bebe devine agitat, se poate ca acestea sa-i fi provocat neplaceri si este necesar sa le evitati in perioada alaptarii.


Varza si broccoli

Aceste vegetale pot provoca sugarilor gaze si dureri de burtica. Evitati-le!


Apa

Cea mai buna apa pentru femeile care alapteaza este cea plata si cea filtrata. Apa de la robinet poate contine mult clor, dar si agenti infectiosi precum oua de paraziti intestinali,  virusuri si alti poluanti care scapa procesului de filtrare si pot trece in laptele mamei provocand sugarului deranjamente intestinale.


Alcoolul

Alcoolul trece in lapte, prin urmare esti interzis femeilor care alapteaza.


Cafeaua, ceaiul verde, cola

Cofeina are proprietatea de a trece in lapte si deoarece bebelusul nu are resurse pentru a o metaboliza, aceasta se acumuleaza facand sugarul sa fie agitat. In schimbul acestor bauturi, alegeti ca consumati multa apa si  sucuri naturale de fructe fara adaos de zahar sau indulcitori.

Sursa:www.pediatrutecuci.com


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...