duminică, 10 ianuarie 2016

Suferi de gastrita si dureri de stomac? Iata ce alimente trebuie sa consumi!

Niciun comentariu.
dureri-stomac-alimente


Gastrita cronica reprezinta inflamatia persistenta a mucoasei gastrice provocata de consumul anumitor medicamente (aspirina, antiimflamatoare non-steroidiene, chemoterapice, steroizi), infectia cu Helicobacter pylori, refluxul bilei in stomac, anemia pernicioasa, stresul psihic, diverse proceduri medicale cum ar fi endoscopia.

Durerile in epigastru, senzatia de balonare sau de satietate, regurgitatiile acide, lipsa poftei de mancare pot fi o parte din simptomele gastrite.

Diagnosticul poate fi stabilit in urma examenului clinic, dar certidudinea o ofera examenul endoscopic si biopsia tesutului gastric.

Tratarea gastritei necesită atat uzarea de un tratament medicamentos cât şi adoptarea unui regim alimentar corespunzător. Medicametele indicate au ca scop principal stoparea secreţiei acide sau inhibarea acesteia. Din clasa acestora fac parte antiacidele sau antisecretorii. Foarte des utilizate sunt şi pansamentele gastrice.

Cind se va evidentia existenta germenului Helicobacter pylori in mucoasa gastrica se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a acestei infectii: amoxicilina asociata cu metronidazol.

Tratamentul medicamentos trebuie completat de o dieta corespunzatoare. Astfel, specialistii recomanda in aceste afectiuni urmatoarele alimente:

  • lapte si produse lactate: lapte, branza de vaci, urda, cas, telemea desarata.
  • carne si peste: carne slaba tocata (de vita, vitel sau pasare) 100-150 g/zi, peste slab de rau, 200 g/zi.
  • oua: fierte moi, omleta dietetica, sufleuri, spuma de albus, budinci
  • paine alba, veche de o zi (150 g/zi)
  • fainoase: gris, orez, taitei (ca spume, terciuri, budinci, casa, chisel de lapte, chiseluri din sucuri de fructe)
  • legume, sub forma de supe-creme, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, (fara spanac si stevie)
  • fructe: gelatine din sucuri de fructe, fructe coapte, piureuri de fructe coapte, spume din fructe
  • dulciuri: lapte de pasare, ecler, tarte cu fructe, pandispan, papanasi, savarina, bezele, biscuiti
  • grasimi: unt, smantana, frisca, ulei, margarina
  • bauturi: lapte, ceaiuri de plante (tei, sunatoare, musetel, maces, gastric), ape alcaline
  • sodiu (sare): unsor redus, dar nu exclus
  • supe: creme de legume, de fainoase, de franzela, supa slaba de carne
  • sosuri: sos alb dietetic, sos de legume (pasate), sos de smantana.



In acelasi timp sunt interzise urmatoarele grupe de alimente:

  • laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate
  • oua fierte tari, maioneza
  • pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardele, raci, icre
  • carnea de porc, slanina, untura, carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati)
  • supele in care carnea a fost pusa la fiert in apa rece, ciorbele grase
  • zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei), legumele uscate (fasolea boabe, linte, mazare), ciuperci, telina, praz, ceapa, usturoi
  • condimentele: mustar, hrean, piper, boia, muraturi
  • fructele crude oleaginoase (migdale, alune, nuci)
  • ciocolata, cafeaua
  • marmelada, dulceturile, gemurile
  • painea neagra
  • prajelile, rantasurile, sosurile
  • alimentele prea fierbinti sau prea reci
  • apele carbogazoase
  • bauturile alcoolice, fumatul


In afara tratamentului medicamentos si a respectarii dietei, este utila asocierea fitoterapiei, gemoterapiei si a tratamentului homeopat. Nu uita ca, un program strict al orelor de masa, are o importanta deosebita in tratarea acestei afectiuni: 4-5 mese pe zi, din care un mic dejun, masa principala de la pranz, cina (masa de seara) si 1-2 gustari (la ora 10 si la ora 17).


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...