luni, 26 octombrie 2015

Bebelusul are colici. Cum sa-i alin durerea?

Niciun comentariu.
colici-bebelusi,pentru-colici,colici-nou-nascuti,bebe-colici,colici-sugari,pt-colici,tratament-colici


E sanatos, hranit, schimbat, curat ca o floricica. Totusi, nemultumit si agitat, plange ore in sir si, oricat v-ati stradui sa-i intrati in voie, nimic nu pare sa functioneze.
Suna cunoscut? Daca da, este posibil ca bebelusul sa aiba colici.

Colicile nu sunt tocmai rar intalnite. Studiile au aratat ca cel putin unul din cinci sugari sanatosi sufera de colici.


COLICILE, CE MAI SUNT SI ASTEA ?
Colicile sunt definite ca dureri abdominale cu durata si intensitate variabile si caracter colicativ.
Colicile apar, de obicei, la sugari dupa varsta de 2 saptamani, frecvent intre 2 si 8 saptamani, si dispar spontan dupa varsta de 3-4 luni.


REGULA 3 – 3 – 3
Episoadele de plans si agitatie sunt considerate drept colici daca au o durata de 2-3 ore pe zi, minim 3 zile pe saptamana, timp de 3 saptamani consecutiv.

De obicei, un bebelus care are colici prezinta episoade de plans incontrolabil. Plansul apare "din senin", aparent fara niciun motiv, de obicei in aceeasi perioada a zilei sau a noptii, si continua timp de cateva ore. In timpul reprizelor de plans, sugarul inghite aer si, ca rezultat, apare balonarea abdominala si flatulenta.
Plansul copilului cu colici este viguros si ascutit. Bebelusul este rosu la fata, isi trage genunchii la piept si tine pumnii stransi. Prin pipaire, veti observa ca muschii burticii sunt foarte incordati.


CE E DE FACUT ?
Daca suspectati bebelusul de colici, este indicat sa va prezentati cu el la pediatru. In urma unui examen clinic atent, medicul este singurul in masura sa stabileasca daca episoadele de agitatie si plans prelungit pot fi atribuite colicilor sau, dimpotriva, sunt semne de alarma ale unor boli.


SA CALMAM COLICILE !
Colicile bebelusilor pot fi cauzate sau agravate de distensia badominala. Aceasta semnifica acumularea de gaze in intestine si se produce prin inghitirea unei cantitati crescute de aer, in timpul alimentatiei sau plansului, sau prin procesul de digestie al laptelui.

Pentru limitarea cantitatii de aer inghitite in timpul alimentatiei recomand:

Alimentarea in pozitie verticala sau oblica, si nu in cea orizontala (culcat). Faceti pauze si lasati copilul sa eructeze des.
Daca hraniti bebelusul cu biberonul, folositi tetine cu orificii mici.

Uneori, colicile pot fi cauzate de o intoleranta la proteinele laptelui de vaca din formulele de lapte. Daca suspicionati aceasta cauza, inlocuiti formula obisnuita cu o formula hipoalergenica (Aptamil HA1®, Hipp HA1®, Nestle Nan HA1®), timp de 1 saptamana. Daca starea bebelusului nu se amelioreaza in aceasta perioada, reveniti la formula initiala. Evitati schimbarea frecventa a formulelor!

Daca alaptati, colicile bebelusului pot avea drept cauza unele alimente sau bauturi din dieta dumneavoastra. Renuntati la produsele lactate si evitati pentru o perioada ouale, nucile, cerealele din grau, pestele, ciocolata, cafeaua si bauturile carbogazoase. Daca dupa o saptamana nu observati imbunatatirea starii micutului, puteti relua alimentatia obisnuita. Nu acesta este pricina colicilor.

Renuntati la tigari! Fumul de tigara inhalat de bebelusi creste riscul acestora de a avea colici.

Bebelusilor care au colici le place miscarea. Daca deja ati invatat orarul episoadelor de plans, cu putin inainte de debutul acestora, asezati copilul in marsupiul pentru bebelusi sau in carucior si iesiti la o scurta plimbare.

Sunete pentru liniste. Unii bebelusi se calmeaza la auzul unor melodii ambientale, a inregistrarilor cu sunete din natura precum susurul unei ape sau ciripitul pasarelelor din padure, dar mai ales la perceperea unor sunete mai puternice precum motorul masinii de spalat, al aspiratorului sau al automobilului.

Masaj calmant. Colicile pot fi ameliorate prin masarea burticii copilului. Pentru aceasta, asezati bebelusul pe spate si masati bland abdomenul in sensul acelor de ceasornic. Realizati masajul la 30 de minute - 1 ora dupa masa pentru imbunatatirea digestiei si scaderea frecventei neplacerilor abdominale.

Nani – nani, puiul mamii... . Leganati copilul agitat pe brate sau pe picioare in timp ce ii vorbiti in soapta sau ii cantati. Dupa cateva zeci de minute, micutul se va calma si, cu putin noroc, va adormi.


IN CONCLUZIE ...
Nu exista o formula castigatoare pentru calmarea colicilor.

Episoadele repetate de plans si agitatie pot fi epuizante pentru parinti. Incercati sa va mentineti calmul si in niciun caz nu bruscati bebelusul !

Incercati diverse combinatii de tehnici dintre cele descrise mai sus si nu ezitati sa consultati pediatrul. Acesta va poate prescrie medicamente adjuvante in calmarea colicilor.




Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...