luni, 26 octombrie 2015

Anemia prin lipsa de fier la copii

Niciun comentariu.
anemia-la-copii,anemia-simptome,anemia-tratament,ce-este-anemia,alimente-fier,defici-fier-copii,anemie-alimente,anemie-copii,anemie-fier,cauze-anemie,anemie-feripriva


ANEMIA FERIPRIVA - PROBLEMA COLECTIVA

Anemia este o afectiune caracterizata prin existenta unui numar redus de globule rosii in sange.

Globulele rosii sunt elemente ale sangelui cu rol in transportul oxigenului de la alveolele pulmonare catre toate organele si tesuturile organismului asigurand astfel buna functionare a acestora.

In cazul copiilor, cea mai frecventa cauza a anemiei este deficitul de fier. Acest tip de anemie poarta numele de anemie feripriva.

Conform studiilor, in Romania aproape jumatate dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 luni sufera de anemie feripriva.


IMPORTANTA FIERULUI IN ALIMENTATIE

Fierul este necesar pentru producerea de hemoglobina, iar hemoglobina este pigmentul rosu al hematiilor de care se fixeaza oxigenul pentru a fi transportat prin sange catre toate celulele organismului.

Deficitul de fier este de cele mai multe ori rezultatul unei alimentatii dezechilibrate. Copiii care au o dieta variata, potrivita varstei, nu sufera aproape niciodata de deficit de fier.
De obicei, anemia feripriva apare la copiii alimentati in principal cu lapte, in jurul varstei de un an.

Laptele de vaca are un continut redus de fier.
Pentru ca laptele de vaca sa acopere necesarul de fier al sugarului ar fi nevoie de 10 litri pe zi.

Deficitul de fier poate fi intalnit si in caz de prematuritate, gemelaritate, mame anemice, in cazul unor boli ale tractului digestiv care impiedica sau limiteaza absorbtia fierului din alimente sau in cazul pierderilor de sange.

Copiii nascuti la termen au rezerve de fier care le ajung in medie pana la varsta de 4-6 luni. Dupa aceasta varsta este adesea necesara suplimentarea cu fier.


SEMNELE SI SIMPTOMELE ANEMIEI

De multe ori, semnele anemiei sunt trecute cu vederea de parintii neexperimentati, iar diagnosticul de anemie se stabileste de catre medicul pediatru in urma unor teste de sange recomandate pentru evaluarea altor boli.

Bebelusul care sufera de anemie este de obicei palid, usor iritabil, somnolent, cu apetit diminuat sau chiar refuza alimentatia.


CAT  ESTE DE GRAV ?

In lipsa unui tratament adecvat, anemia prelungita poate afecta considerabil cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului.
Conform unor studii, carenta persistenta de fier din timpul copilariei afecteaza in mod negativ capacitatile intelectuale ale viitorilor adulti.


CAND ESTE NECESAR CONSULTUL PEDIATRIC ?

Daca bebelusul este palid, apatic, usor iritabil, nu are pofta de mancare si suspectati o deficienta de fier, atunci este bine sa programati o consultatie la medicul pediatru.
Acesta va examina micutul si va recomanda teste de sange esentiale pentru stabilirea diagnosticului de anemie feripriva.

Nu tratati copilul dupa ureche! Sfaturile prietenelor sau articolele din reviste sunt orientative si nu pot tine locul consultului unui specialist.

Daca testele vor demonstra existenta anemiei, medicul va prescrie suplimente de fier, asociate cu vitamina C, in ritm si dozaj calculate special pentru greutatea bebelusului dumneavoastra.

Supradozarea suplimentelor de fier poate duce la tulburari digestive precum varsaturi si diaree, deci este necesara respectarea intocmai a dozelor prescrise.


CUM PUTETI PREVENI INSTALAREA ANEMIEI FERIPRIVE

Alimentati copilul la san minim 6 luni si introduceti laptele de vaca in alimentatia sugarului doar dupa varsta de 1 an, in cantitate maxima de 500 ml pe zi.

Daca bebelusul este hranit cu lapte praf, alegeti formulele de lapte imbogatite cu fier si administrati-le pana la varsta de 1 an (diversificat de la 4 luni).

Daca deja micutul primeste alimente solide, introduceti in dieta acestuia cereale imbogatite cu fier.

Copiilor mai marisori, care deja mananca "de toate", le puteti oferi alimente cu continut crescut de fier precum: carne pasata, galbenus de ou, ficat, spanac, mazare, ton, caise deshidratate, prune uscate.

Ajutati absorbtia fierului din alimente suplimentand dieta copilasului cu alimente bogate in vitamina C precum: kiwi, capsuni, rosii, broccoli, cartofi s.a..




Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...