joi, 10 martie 2016

Bolile si daunatorii marului

Niciun comentariu.


Daca aveti cel putin un mar in gradina, cu siguranta v-ati lovit de problema daunatorilor sau a bolilor. Iata cativa dintre dusmanii acestui pom fructifer:
Boala plumbului – produsa de o ciuperca, denumita popular Pouzar, care se dezvolta in planta si produce substante toxice, care se difuzeaza pe calea vaselor lemnoase din pom. Se manifesta prin atacarea frunzelor, prin schimbarea culorii acestora. Pomii bolnavi se pot recunoaste prin schimbarea culorii frunzelor din verde crud in culoarea plumbului, dar si prin deformarea acestora, prin aparitia unor basici. Poate fi combatuta prin stropirea pomului toamna, dupa caderea frunzelor, cu fungicide de sinteza organica
Fainarea marului – produsa de un parazit, care face sa se formeze o pasla albicioasa la suprafata frunzelor, mugurilor si a fructelor. Varful perioadei de inmultire este in perioada mai – iulie, si in special dimineata. Florile atacate in perioada de dezvoltare devin sterile, si nu mai rodesc. Fructele sunt rareori atacate, asa ca o data format fructul, este in afara oricarui pericol de a fi atacat. Poate fi combatuta prin taierea si arderea tuturor lastarilor afectati dupa ce s-a efectuat curatenia de toamna.
Focul bacterian – produsa de o serie de celule bacteriene, care au forma unor batonase scurte, cu capetele alungite. Ataca toate extremitatile pomului. Primul semn primavara este acela ca floarea devine neagra, se ofileste si apoi cade. Poate afecta dor o petala a unei flori, sau toata inflorescenta. Se transmite foarte usor, prin intermediul insectelor (albine, viespi, fluturi). Fructele pot fi afectate occasional, prin aparitia de leziuni. Se poate combate prin arderea lastarilor afectati, distrugerea insectelor pe o scara cat mai larga pentru a evita raspandirea bolii, dezinfectarea tuturor ustensilelor folosite la gradinarit.
Monilioza – Este una dintre bolile care afecteaza inclusiv fructul in momentul depozitarii. Este produsa de o ciuperca, car ataca atat floarea, cat si fuctul, chiar si samburele, lastarul, frunzele si ramurile. Este una dintre cele mai daunatoare ciuperci, care poate duce la pierderea totala a recoltei de fructe. Primul semn de afectare este acela al aparitiei unor pernite de mucegai galben-cenusiu. Lastarii afectati se lasa in jos si atarna, fructele tinere se brunifica, putrezesc si cad la pamant, iar pe fructele mature apar niste pete galbui, care face ca pulpa fructului sa se inmoaie sis a putrezeasca. Boala este cunoscuta popular sub denumirea de ‘Putregai Brun’ sau ‘Putregai Negru’, in functie de conditiile de mediu in care se manifesta. Se poate combateimediat de la aparitie, prin tratamente specifice.
Putrezirea coletului –  produsa de o ciuperca, care isi incepe atacul de obicei de la punctual de altoire al pomului, prin aparitia unei pete umede. Scoarta se coloreaza in violet, tesutul devenind aspru si crustos. Cu timpul scoarta bolnava devine brun – cenusiu inchis. Partile atacate sunt spongioase si moi, putand fi indepartate usor cu un cutit. Locurile atacate, sectionate au miros de lichid fermentat. Sub scoarta, tesutul este rosu sau bruniu alternand adesea cu portiuni galbene. Ataca si fructul, de obicei acesta putrezeste, si cade. Se combateprin tratamente chimice, de indata ce se observa aparitia ciupercii, si prin ingrasaminte adecvate, care nu permit baltirea apei in preajma pomului.
Rapanul – produs de o ciuperca parazitara, care se dezvolta mai intai in frunze, apoi pe flori, si tarziu de tot pe fructe. Se intalneste mai rar pe ramurile pomului. Frunzele afectate capata mai intai o culoare cafenie, iar primaverile ploioase sunt cele mai propice perioade de inmultire ale ciupercii. Fructele sunt afectate indiferent de starea de maturitate, prin aparitia unor pete de diferite dimensiuni, avand culoarea maro-masliniu. Fructele afectate crapa, se deformeaza, apou cand, inainte de a putea fi coapte. Se combate prin masuri de prevenite, atat agrotehnice cat si chimice.
Ulceratia ramurilor – produsa de o couperca, care ataca tulpina, mai ales in locul in care aceasta se ramifica, dar si pe ramuri. Ataca mai rar fructele. In locul unde s-a produs infectia apare la inceput o pata mica, brun – rosiatica, cu suprafata putin cufundata, care se extinde atat la suprafata, cat si in profunzime; scoarta este la inceput neteda, apoi se zbarceste si se brazdeaza cu numeroase crapaturi. Intr-un stadiu mai avansat, se exfoliaza, lemnul ramane descoperit. La periferia acestor portiuni canceroase, scoarta sanatoasa reactioneaza puternic, prin producerea in fiecare primavara a unui val de tesut de acoperire cu marginea revarsata spre interior si umflata, care apare ca o Ingrosare a marginilor plagii. Cand tesutul de acoperire este oprit din crestere, inainte de a reusi sa acopere rana, aceasta evolueaza In “cancer deschis”. Cand tesutul reuseste sa acopere rana complet “plaga” are aspectul unui nod umflat, canceros, care poate avea diferite dimensiuni “cancer Inchis”. Cu timpul zona canceroasa se extinde si poate inconjura partial sau total ramura, care se usuca de la locul atacului In sus. Se combate prin eliminarea focarelor de infectie, taierea si distrugerea prin ardere. Se taie de pe tulpini portiunile canceroase, pana la tesutul sanatos, bandajandu-se cu o solutie de sulfat de cupru si mastic de fungicide.
Gargarita florilor de mar – este o insecta care se hraneste cu mugurii pmului, producand sterilitatea florilor. Poate produce pagube de 100% la intreaga productie de fructe. De aceea, este indicate prevenirea aparitiei acestor insecte, prin masuri de igiena preventiva: taierea ramurilor uscate. Daca totusi se constata aparitia acestora, se vor trata chimic.
Inelarul – este o insecta care ataca toti pomii fructiferi. Este cunoascuta popular ca fiind ‘omida’. Ataca tot ceea ce apartine pomului fructifer: de la frunze, pana la flori si fruct, daca acesta mai apuca se se formeze. Dauna poate fi totala. Se combate prin tratamente chimice.
Paduchele din San Jose – este un paduche originar din China, care ataca ata partile lemnoase ale pomului, cat si frunzele si fructele. Prefera totusi speciile lemnoase, se fixeaza pe in tesutul lemons, si suge toata lava. Elimina in urma sa o substanta foarte toxica, care influenteaza pomul in formarea vegetatiei: frunzele sunt deformate, iar fructele foarte mici. Se combate prin tratament chimic, si se previne prin masuri de curatare.
Paduchele verde al marului – este o spcie de insecte care sta tot anul pe plantele lemnose. Ataca mai intai frunzele pomului, care se rasucesc, ingalbenesc si aoi cad. Se combate prin tratament chimic, cu substante specifice.
Puricele melifer al marului – este o specie de insecte care afecteaza lastarii. Acestia se rasucesc, frunzele se deformeaza si raman mici, iar florile nu mai au puterea sa se dezvolte. Se combate prin tratament chimic, cu substante specifice.


loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...