joi, 19 noiembrie 2015

De ce are bebelusul cojite pe cap? (Dermatita seboreica)

Niciun comentariu.


Nicio mămică nu are motive de ingrijorare și jenă în cazul în care bebeluşul ei are pe scalp semne de dermatită seboreică infantilă, deoarece este o afectiune a pielii foarte des întalnită la nou-născuti. Cu îngrijire adecvată şi şampoane potrivite crustele pot fi usor-usor eliminate.


Ce trebuie să ştim despre dermatita seboreică infantilă (crustele de lapte) ?

Dermatita seboreică infantilă apare de obicei in primul an de viaţă, mai ales in zona scalpului, sub forma unor coji aspre, grase, de culoare galbenă. Cojile apar insă adesea nu doar pe pielea capului, ci si în jurul urechilor, al ochilor sau la baza nasului. Are aspectul unei cruste de lapte uscat însă e bine de stiut că aceasta afectiune cutanată nu este cauzată de o infectie bacteriană, de alergie si nu are legatura cu igiena. Este vorba de o acumulare de celule moarte, fixate pe piele si de un exces de sebum. Atentie insa, in cazul îngrijirii neadecvate crustele de lapte pot provoca inflamaţia pielii şi deteriorarea calitatii părului.


Ce este de facut daca micutii dezvolta dermatita seborica infantila ?

Mămiciile ar trebui să vizeze în primul rând prevenirea. O modalitate foarte bună ar fi ca în timpul băii să maseze scalpul micuţilor cu o periuţă moale, deoarece aşa pot scăpa uşor de cojile formate.

În majoritatea cazurilor nu este necesar un tratament special pentru dermatita seboreica infantila. Este suficientă o igienă normală, care sa includa spălarea blândă a capului cu apă caldută şi cu un şampon delicat, special conceput împotriva crustelor de lapte care inmoaie cojile si pe care il puteti aplica de 2-3 ori pe săptămână. Prin utilizare regulată crustele de lapte dispar şi reaparitia lor este limitata. 

Este recomandată utilizarea unui şampon care conţine ingrediente vegetale şi curăţă delicat, fara conservanţi artificiali, coloranţi sintetici sau parfumuri cu componente alergene. 

În principiu, dermatita seboreică infantilă( crusta de lapte) nu este o afectiune periculoasă şi trece de la sine, fiind suficientă o igiena adecvata. Insă în unele cazuri pot apărea complicatii care trebuie tratate cu atentie. În aceste cazuri persistente trebuie contactat un medic dermatolog.


Cum pot fi eliminate cojile grase si plăcile formate pe scalpul bebeluşilor ?

Dermatita seboreica infantila este o afecţiune care necesită îngrijire delicată şi regulată. 

Este indicat ca intre imbaieri sa aplicati pe scalpul bebelusului o crema calmanta si hidratanta care sa conţină gălbenele sau uleiuri vegetale precum crema Sensitive Psorioderm® sau uleiul Colief Baby Scalp Oil®, bogate în uleiuri vegetale şi în acizi graşi esenţiali.

În timpul îmbăierii, după ce aţi aplicat şamponul pe capul bebeluşilor este recomandat să masaţi scalpul micuţilor folosind o perie moale, cu atingeri ușoare şi astfel treptat pot fi îndepărtate celulele epiteliale moarte de pe scalp.

Nu în ultimul rând, vreau să subliniez două lucruri. In primul rand, nu va fi de ajutor în ameliorarea simptomelor seboreice dacă tăiați părul copilului dumneavoastră. Pe de altă parte, în mod special înrăutăţeşte situația (sporeşte formarea crustelor de lapte) cazul în care capul bebeluşului va fi ascuns sub o eșarfă sau o căciuliţă, mai ales dacă aceasta este din material sintetic.

Recomandari:
În gamele de produse destinate bebelusilor puteţi găsi sampoane antiseboreice (pH5) care ajută la prevenirea și eliminarea crustelor de lapte de pe scalp, au efect antimicrobian și cheratolitic.

In cazurile usoare puteţi folosi concomitent cu samponul antiseboreic şi alte  sampoane delicate destinate bebelusilor imbogatite cu panthenol.

În mod normal este suficientă spălarea părului o dată pe săptămână, dar în cazul în care apare crusta de lapte este recomandată spălarea părului de trei sau patru ori pe săptămână, cu condiția să fie utilizate şampoane special concepute împotriva dermatiteti seboreice infantile.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...