luni, 26 octombrie 2015

Alergia la ciocolata (si alte alimente) la copii

Niciun comentariu.
alergii,tratament-alergie,alergie-test,alergie-copii,alergie-simptome,alergii-copii,alergii-alimentare,alergie-alimente,alergie-ciocolata,alergie-fructe,alergie-lapte


Alergia alimentara este o reactie a sistemului imunitar al organismului la o componenta a alimentelor, frecvent o proteina.

Se estimeaza ca in Europa mai mult de 17 milioane de persoane sufera de alergii alimentare, acestea fiind mai frecvente la copii decat la adulti.


Unul din patru copii de varsta scolara sufera de alergie.


ALIMENTE CU BUCLUC:

Cea mai mare parte a reactiilor alergice sunt date de alimente precum:

Laptele de vaca
Contine nu mai putin de 5 alergeni, iar 2 dintre acestia, cazeina si beta-lactoglobulina, persista in lapte dupa fierbere producand adesea alergii sugarilor. Ceilalti alergeni devin periculosi doar in cazul consumului de lapte crud.
Cu varsta, laptele devine mai bine tolerat si majoritatea copiilor nu mai fac alergii la lapte dupa varsta de 3 ani.

Ouale
Sursa nu are importanta, ouale de gaina, rata, gasca si prepelita sunt deopotriva alergizante. In special albusul are componente alergenice, insa si galbenusul le contine in cantitati mai mici.
Sensibilitatea la proteinele din ou este in general crescuta, astfel incat chiar si numai urmele de ou din alimente pot declansa manifestari severe.
Frecvent, persoanele alergice la proteinele din ou sunt alergice si la fulgi sau pene de pasare.

Hamsii, icre de peste, peste afumat, uscat, sarat
Alergenii pestelui provin din tesutul muscular si se pot regasi inclusiv in vaporii formati in procesul de fierbere si in miros.

Crustaceele
Alergia la crustacee nu este foarte frecventa, insa, atunci cand apare poate fi foarte severa.
Crevetii sunt cei mai alergizanti putand produce urticarie de contact, crize astmatice si chiar soc anafilactic.

Legumele si fructele
Sunt mai alergizante daca sunt consumate in stare cruda.
Legumele cel mai frecvent incriminate sunt: avocado, fasolea, conopida, vinete, castraveti, masline, broccoli, spanacul, ciupercile si rosiile, iar dintre fructe: curmalele, grapefruitul, mandarinele, portocalele, fructul pasiunii, ananasul, zmeura, capsunile, mandarinele, strugurii, prunele proaspete si uscate si stafidele.

Carnea
Carnea de porc este cea mai alergizanta iar alergenii continuti rezista la fierbere si prajire.
Majoritatea manifestarilor alergice sunt declansate de mezeluri si afumaturi.

Arahidele si untul de arahide
Pot declansa reactii severe, chiar soc anafilactic.

Glutenul
Proteina elastica din grau, secara si orz, continuta in produsele de panificatie precum biscuiti, paste, prajituri s.a., este un alergen destul de puternic.

Branzeturi
Cauza manifestarilor alergice in cazul consumului de branza este reprezentata de utilizarea unor fungi in cursul procesului de productie.

Ciocolata
Consumata abuziv, ciocolata este responsabila de provocarea sau intretinera urticariei si altor manifestari alergice.

Nuci, migdale, alune, fistic
Sunt puternic alergenice si pot duce la soc anafilactic.


CITITI ETICHETELE !

Colorantii, conservantii si aromele artificiale, intr-un cuvant aditivii alimentari, au potential alergenic. Cercetati etichetele produselor si evitati-le pe cele periculoase!

Aditivi alimentari frecvent incriminati:

Coloranti alimentari: E 102 (tartrazin), E 110 (galben-portocaliu), E 127 (eritrozin), E 122 (azorubin), E 124 (rosu ponceau), E151 (negru de briliant BN).

Conservanti: E 210 (acid benzoic), E 211-219 (benzoati), E 220-227 (sulfiti, sulfati si derivatii lor), E 249-252 (nitriti).

Aditivi gustativi: E 621-625 (glutamati).

Aromatizatori: B 550-553 (glutamati).


CARE SUNT SIMPTOMELE ALERGIEI ALIMENTARE ?

Simptomele alergiei pot varia mult de la o persoana la alta. Ele pot varia chiar si la acelasi individ, de la o expunere la alta la acelasi alergen.

In maxim 2 ore de la ingerarea alimentului incriminat, apar manifestarile alergiei, unul sau mai multe din urmatoarele:

  • Eruptii cutanate
  • Mancarimi ale pielii
  • Umflarea fetei, buzelor sau pleoapelor
  • Respiratie dificila, suieratoare
  • Paloare
  • Crampe abdominale
  • Greturi, varsaturi
  • Diaree

Unele persoane pot dezvolta reactii foarte severe (soc anafilactic):

  • Ingustarea cailor aeriene (respiratie foarte dificila)
  • Scaderea dramatica a tensiunii arteriale
  • Ameteli
  • Pierderea constientei
  • Stop cardio-respirator.


ALERGIE SAU INTOLERANTA ?

Majoritatea persoanelor care au o sensibilitate crescuta la un aliment au, de fapt, intoleranta alimentara.
Intoleranta este o reactie mult mai frecventa si mai putin grava, si apare cand sistemul digestiv nu poate prelucra un anumit aliment. In cazul intolerantei, se pot consuma cantitati mici din alimentul cu pricina fara sa apara neplaceri, insa, cand vine vorba de alergie, cea mai mica farama din alimentul incriminat poate declansa reactia alergica. Din acest motiv, pe etichetele unor alimente veti gasi scris : "Poate contine urme de...", acestea fiind alimente cu potential alergen mare.


PUTEM TRATA ALERGIA ?

Din nefericire, alergia alimentara nu se poate trata. Singura solutie pentru a o evita este eliminarea din dieta a alimentelor care o provoaca.
Daca totusi s-a intamplat sa mancati ceea ce nu trebuia, medicul va trata manifestarile aparute apeland, dupa caz, la antihistaminice, bronhodilatatoare, antiinflamtorii steroidiene sau chiar la adrenalina in cazuri grave.
Pentru calmarea pielii uscate si iritate, pediatrul va poate prescrie lotiuni pe baza de hidrocortizon.


CE PUTETI FACE ACASA ?

Daca bebelusului ii apar iritatii pe piele, spalati-l cu apa calduta si sapun cu pH neutru, apoi ungeti zonele rosii cu lotiuni pentru calmarea pielii.
Evitati sa imbracati copilasul cu haine aspre sau puloverase din lana care ii pot irita pielea.
Pentru calmarea mancarimilor si a iritatiilor, aplicati comprese umede si calde pe zona unde pielea este afectata.


SFATURI PENTRU MAME SI VIITOARE MAMICI:

Daca vrei sa limitezi cat mai mult riscul ca micutul tau sa dezvolte alergii, tine seama de urmatoarele indicatii:

  • Daca esti alergica la vreun aliment, nu-l consuma sub nicio forma in perioada sarcinii sau alptarii.
  • Alapteaza bebelusul la san minim 6 luni.
  • Trateaza eficient si la timp infectiile virale ale copilului.
  • Introdu alimentele solide in alimentatia sugarului dupa varsta de 6 luni, initial gatite, apoi crude.
  • Nu alimenta micutul cu lapte de vaca mai devreme de varsta de 1 an.
  • Daca sugarul este alergic la proteinele laptelui de vaca iar alimentatia naturala (la san) nu este posibila, alimenteaza-l cu formule de lapte hipoalergenice (HA).
  • Daca alaptezi, redu cantitatea de produse lactate consumata. Proteinele din lapte, care sunt cauza alergiilor, pot fi asimilate in laptele matern.


Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...