joi, 10 martie 2016

Lucrari in gradina in luna aprilie

Niciun comentariu.


Luna aprilie este foarte capricioasa. Unele zile pot fi foarte calduroase, altele foarte ploioase. Pentru a evita umiditatea excesiva ce poate aparea in gradina din cauza ploilor, se pot amenaja potecile dintre rasaduri, prin presararea unei cantitati de pietris, care se va batatori cu timpul in pamant, si va rezulta o suprafata tare.

In aceasta luna, se pot semana legumele de la care se utilizeaza frunzele (patrunjel, telina, leustean). Astfel, toata vara aceste condimente sunt disponibile in stare proaspata.

Florile lui aprilie

Florile lunii aprilie sunt cunoscute drept vestitorii primaverii. Cele mai cunoscute sunt plantele cu bulbi (ghiocei, narcise, lalea, crin). Plantele cu bulbi trebuie plantate in doua anotimpuri. Perioada cea mai importanta este toamna, cand se pot achizitiona bulbii de la magazinele specializate. A doua faza o reprezinta pastrarea acestora pe parcursul iernii, in diverse ghivece sau ladite. Insa luna aprirlie este luna in care aceste flori sunt o bucurie vazului tuturor.

Laleaua timpurie, cat si cea salbatica apare deja de la inceputul lunii. In general, laleaua este scunda si se poate planta in gradina, afara in aer liber. In preajma sarbatorilor de Pasti, majoritatea stralucesc in mii de culori, si se pot proiecta straturi multicolore. Laleaua tarzie infloreste pana in luna mai. Este bine ca laleaua sa fie sadita in grupuri, iar o data la 3-4 ani trebuie schimbat locul de plantare pentru a mentine solul in sonditii optime, deoarece bulbul se poate rasuci si pot rezulta flori imperfect.

Narcisa nu este asa de bogata in culori, dar infloreste timp de mai multe sptamani. Narcisa rezista mai bine la o plantare intr-un mediu salbatic. Nu necesita schimbari a locului de plantare, insa bulbii sunt mult mai predispusi la atacul larvelor care pot duce la inflorirea unor flori mai mici sau chiar la disparitia lor. Pentru indepartarea larvelor, cea mai buna metoda este scoaterea bulbilor din pamant si mentinerea lui in apa timp de 2 zile. Daca este necesara o metoda mai rapida, atunci se poate mentine bulbul doar 2 ore intr-o apa avand temperatura de aproximativ 43-44°C. Dupa tratamentul la care este supus bulbul, daunatorii vor muri, iar bulbul nu are de suferit. Singurul impediment este faptul ca in acel an bulbii nu vor mai inflori; insa in anul urmator, o vor face cu siguranta.

Crinul este cunoscut sub mai multe specii, de la crinul-turban pana la cel asemanator cu o trompeta. Aceste flori cu bulbi, sunt foarte rezistente la frig, dar diferite in ceea ce priveste dimensiunile si coloritul lor. Bulbii crinilor se planteaza de obicei toamna, dar nici primavara nu este tarziu, ba chiar se pot evita pericolele ce pot interveni pe parcursul gerului iernii. Locurile preferate de crin sunt locurile insorite, ferite de vant si cu multa caldura, de un sol umed si afanat. De un lucru foarte important trebuie insa tinut cont: sobolanilor de apa ii incanta bulbii de crin. De aceea, in mometul in care se planteaza, este bine sa fie incadrati intr-o plasa de sarma. Aceasta va tine la distant sobolanul.

...si gazonul

Un alt lucru de care trebuie tinut cont este gazonul. Gazonul nu numai ca incanta privirea, dar si trebuie sa fie rezistent solicitarilor. Gazonul reprezinta mai mult decat o simpla alaturare a firelor de iarba. Gazonul este important sa fie neted si rezistent la joaca copiilor. In acest scop, primavara trebuie luate cele mai importante decizii referitor la acest aspect.

Suprafata care este destinata a deveni gazon, trebuie, in primul rand, indepartate buruienile, dupa care se procedeaza la afanarea solului. In functie de calitatea dorita pentru gazon, solul trebuie sa fie afanat cu pamant, nisip sau turba. Pe un sol dur, argilos, in nici un caz nu se poate semana gazon, pentru ca acesta nu poate inmagazina apa, iar dupa primele zile toride de vara, acesta se va usca imediat. Inainte de insamantare, solul trebuie batatorit si adus la acelasi nivel. Acest lucru va usura pe viitor tunderea lui. 

In functie de scopul in care va fi folosit gazonul pe viitor, dar si de pozitionarea lui, se alege tipul semintelor; pentru ca exista seminte de iarba care a au fost crescute pentru a fi insamnatate in conditii deosebite, care cresc foarte incet, sau la umbra. Insamantarea se efectueaza manual, regula de baza fiind: 25 gr de seminte de iarba/metru partat. Un alt mod mai rapid, este cumpararea de fasii de gazon. Fasiile cumparate trebuie sa fie sufficient de radacinoasesi cu strat de pamant corespunzator pentru ca iarba sa incolteasca usor. Astfel, este si mult mai usor sa fie corectate neregularitatile gazonului existent.

Lungimea ierbii depinde de preferintele fiecaruia; aceasta poate avea 3 pana la 4 cm. Pentru ca gazonul sa fie stabil, iarba trebuie tunsa cel putin o data la 2 saptamani. La inceput, ese obligatoriu sa fie utilizate ingrasaminte artificiale speciale. Mai tarziu, dupa necesitati, se poate folosi floranidul sau alte substante asemanatoare. Acestea sunt bune impotriva depunerii muschilor, si astfel, evitarea zonelor sterpe. Aerisirea se poate realiza cu diverse masini si ustensile, care fac un orificiu de aproximativ 10 cm adancime in sol. Aceste gauri vor crea o retea de gauri, care vor comunica intre ele.



loading...

Daca ti-a placut, imparte cu prietenii ...


Citeste mai mult ...


Niciun comentariu :


Impartaseste din experienta...